Leser alle artiklene dine om ymse kameraer med stor interesse!(Var f.eks. veldig glad for ditt skråblikk på Olympus OM (de gode gamle analoge)...
Hva med en artikkel om en eller flere av de "speilløse", f.eks. Olympus OM-D E-M5, Olympus PEN E-PL5 (når den omsider kommer), Panasonic Lumix GH3 (når den omsider kommer) osv..... ?
Tror nok flere med meg synes det kan være interessant å få høre dine vurderinger i også dette "segmentet"!
PS!
Har selvfølgelig også lest din interessante artikkel om Fuji X100!
Keep up the good work! :)
21.9.2012
Aleksander T.
"Oppfordringen fra Aleksander er svært inspirerende, men å skrive en slik artikkel er nok både mer krevende og mer omfattende enn det jeg vil våge meg ut på ... tror jeg ... :-)"
Det er noen utrolig krevende temaer å skrive om, men du er antageligvis den eneste jeg kjenner til som hadde klart å skrive en slik artikkel(er?). Jeg føler at jeg har lest alt mellom himmel og jord av tekniske tips, triks og "villedninger", jeg syns rett og slett det er mangelvare på fotografiske artikler. Fra mitt synspunkt så kan alle ta et bilde med hvilket som helst slags kamera. Å kunne teknikken føler jeg at det er siste prosenten som gjør av vi "kommer i mål" med det vi formilder. Men hva er å formidle? Hva er visjonen med bildet en tar? Hvordan kan jeg kreativt finne ting i f.eks regn/nærmiljø osv. ++ Jeg føler jeg har flere av svarene, men hadde vært oppfriskende å lest noe så dypt fotografisk. Uansett, jeg hadde garantert lært noe av det du selv har i fra din erfaring.
Om ikke en stor artikkel, så kunne du jo ha delt opp evnene da :-) Til sist. Takk for en flott innsats ellers! Er like artig å lese hver artikkel :-)
17.9.2012
Frode S.
Hei. Jeg ønsker å oppfordre deg til å teste Samsung Galaxy S 3 på samme måte. Tror du vil bli overrasket ;)
16.9.2012
Magne S.
PS! jeg er imponert over kvaliteten Htc en leverer når jeg gjør mitt på rette viset
15.9.2012
Magne S.
Spennende å lese. Konseptet med lite og "mobilt" kamera gjør nettopp at alt mulig kan dokumenteres og så godt som en hver situasjon foreviges. Jeg har tenkt litt i samme baner og valgte telefon ut fra kamera og falt ned på HTC One X.blant annet pga. linse, prosessor, software og muligheten til å ta seriebilder.
Dessuten er det ganske mange justeringsmulighter og man kan starte å ta bilde uten å vekke selve telefonen når man har det travelt
"fremkalling direkte fra iPhonen" ala Polaroid SX70
15.9.2012
Erik J.
Jeg leste artikkelen med stor interesse. Jeg har ikke brydd meg om å fikle med trene på å unngå fingre foran objektiv og videopptak i steden for bilder, men jeg tror kanskje jeg vil gi det en sjanse. I så fall vil din tilnærmingsmåte passe meg godt, dvs litt "seriøst" etterarbeid og hovedsaklig webanvendelse..
Men jeg bruker iCloud og bildestrøm regelmessig i kombinasjon med ekte kameraer via iPhoto (som jeg ikke har funnet annen nyttig anvendelse av), noe jeg får inntrykk av at du kunne "ønske deg". Takk for fin artikkel med svært gode bildeeksempler!
11.9.2012
Geir B.
Tusen takk for både tankevekkende, nyttige og hyggelige tilbakemeldinger.
Det er ganske tydelig at meningene er mange og oppfatningene varierte, både når det gjelder iPhone som kamera ... og som telefon :-)
Oppfordringen fra Aleksander er svært inspirerende, men å skrive en slik artikkel er nok både mer krevende og mer omfattende enn det jeg vil våge meg ut på ... tror jeg ... :-)
mvh
Geir
10.9.2012
Finn E.
Interessant artikkel! Har flere ganger hatt diskusjoner med Iphone-brukere som er "kjempefornøyde" med bildekvaliteten de får ut av mobiltelefonen. Og det er der vi "speilrefleks-entusiaster" må gå i oss selv og innrømme at ikke alle er opptatte av om bildet har utbrente områder, mangler detaljer i de mørkeste områdene, er kornete og mangler dybdeskarphet (and the list goes on and on....). Er en dum nok til (forsiktig) å påpeke manglene, spesielt når en selv står med 2 kilo utstyr hengende rundt halsen, ja så får en tåle de overbærende blikkene og skjeve smilene....
Må også innrømme at flere av bildene i artikkelen er visuelt veldig bra, og det setter jeg på kontoen "erfaren fotograf". Den gjennomsnittelige Iphone-bruker tyr nok sjelden til etterarbeide i Photoshop eller lignende - og 99% av bildene forblir nok enten i telefonen eller sendes ut i cyberspace på et sosialt medium hvor kravet til "kvalitet" er relativt begrenset.
10.9.2012
Bjørnar P.
Interessant artikkel. Ser at du skriver:
"iPhone gir ingen kontroll, hverken med eksponeringen eller med andre innstillinger. Opplevelsen av å ha null kontroll er irriterende, spesielt fordi autofokus oppleves treig. "
"På tross av at svært kort brennvidde (f=4,3mm) gir stor dybdeskarphet, opplever jeg jevnlig at fokus er plassert feil. "
Det kan virke som du ikke har oppdaget at du kan velge fokuspunkt? Dersom du trykker på skjermen på det stedet du ønsker fokus, flyttes fokus dit. Det markeres med en firkant rundt dette området. Samtidig tar eksponeringsautomatikken hensyn til fokuspunktet, og justerer eksponeringen slik at det som er i fokus blir prioritert.
9.9.2012
Aleksander T.
Godt skrevet! Håper du vil skrive en kunnskapsartikkel om visjon, formidling og kreativitet.
9.9.2012
Per Inge Ø.
Alle former for "Cloud-tjenester" svekker brukerkontrollen og introduserer en helt unødvendig usikkerhet. Lagringsmedier som fungerer uavhengig av eksterne tjenester og som kan flyttes mellom enheter er alltid mye sikrere og mer pålitelige. Et minnekort kan enkelt tas ut og plasseres i en kortleser, og dette er svært nyttig dersom man skal ha informasjon inn til eller ut fra enheten (her telefonen) på kort varsel. Du kan levere data fra deg og plassere dem i enheten på et sekund ved hjelp av et minnekort. Derfor mener jeg det er mangelfullt hvis en moderne telefon ikke har minnekort.
9.9.2012
Anthony T.
Hei. Synes alle artiklene dine er veldihg bra :) Synes også du har tatt mye gode bilder her med iphone. Hva slags justeringer har du gjort på bildet av dumpersen over her?
9.9.2012
Thomas N.
i tillegg til iCloud, tar jeg jevnlig backup av telefonen og dens innhold. Jeg tar også backup av bildene manuelt jevnlig. Jeg er absolutt enig i at det hadde vært kjekt med minnekortplass i telefonen min, men jeg er ikke enig i at det er en "alvorlig mangel".
Hvorfor den ikke har minnekort _antar jeg_ har med "plass" å gjøre. Kan de spare en kvart millimeter her og der, så gjør de det. Det handler sikkert også om at de ikke vil betale for å bruke f.eks. andres standarder. Men jeg gjetter.
9.9.2012
Per Inge Ø.
Mine kommentarer går ikke på artikkelen som sådan. Den er morsom den, og viser at telefoner kan ha i det minste en dokumentarisk bildefunksjon. Men hva som ikke er like morsomt, er telefoner uten minnekort.
Telefoner uten minnekort har en alvorlig mangel i sin funksjonalitet, og dette er en stor mangel ved iPhone. Det er tilnærmet galskap å henvise til iCloud når et minnekort som det kan kopieres til og fra er mye sikrere og mer brukerkontrollert både i forhold til lagring og filoverførong.
Er det noen som vet hvorfor iPhone mangler minnekort?
9.9.2012
karin s.
mange flotte eksemplarer her, bilder som imponerer,fra en mobil. men dette er som mange ganger før nevnt, alle kan ta bilder,men få kan fotografere, og da spiller det liten rolle hva de bruker,vi har eksempler overalt i den fotografiske verden.det er den som er bak kameraet,i dette tilfelle (mobilen) som gjør jobben,uansett.;)
8.9.2012
Roger P.
Skal ikke nevne hvilken fotoklubb det var, men jeg ble (for noen år siden) spurt av styret om hva de skulle gjøre for å rekruttere flere. Jeg foreslo å lage en egen «klasse» for mobilfoto. Men ble ledd ut. Personlig synes jeg ideen fortsatt er like god, og jeg registrerer at den rykker nærmere.
8.9.2012
SveinM M.
En god og nøktern artikkel som ettertrykkelig forteller at som "kamera" er iPhone i beste fall å betrakte som et slags "leketøy".
Enhver med et relativt serløst forhold til i det minste noenlunde bra kvalitet på bildene vil vel aldri kunne greie seg med kun iPhone til å lage bilder med?
Mulig at kameradelen "nesten" kan matche de aller rimeligste kompaktene til 5-700 kr, selv om jeg egentlig også betviler dette. Og derifra er det jo uansett milevis til kvaliteten en får fra en digital speilrefleks. At i-saken er lommevennlig får så være...., det bør iallefall ikke være avgjørende for den som vil ta "skikkelige bilder"!
Nei, håper heller det satses på et kompakt kamera med mobilfunksjon, fra en eller annen seriøs kameraprodusent - da kan det bli noe som er verdt å snakke om! Eller kanskje iPhone etterhvert oppgraderer kameradelen, da kan til og med jeg synes at det kan være litt interessant.
Som smarttelefon er dog iPhone berre lækker, men det er jo en helt annen sak!
PS!
Ble ikke negativt overrasket over noen av bildene i artikkelen - de er akkurat slik som jeg har sett iPhone leverer....., bilder i realtivt dårlig kvalitet.... :)
Flott artikkel!
Iphone som kamera har virkelig blitt en hit hos meg. Det gir mange muligheter rett fra lommen. Setter man på en olloclip i tillegg får man enda flere valg som macro, vidvinkel og fisheye.
Redigerer også alle bildene på iphone/ipad og da kan jeg anbefale snappseed.
http://www.snapseed.com/
For å ta bilder bruker jeg 645 PRO. Deh får man litt flere muligheter som lenger lukketid på kveldene. Historigram, og muligheten til filer med mere informasjon i form av TIFF filer.
http://www.iphoneography.com/journal/tag/645-pro
8.9.2012
Geir B.
Til Arnt: Takk for tilbakemeldin. Jeg foreslår at du leser artikkelen en gang til, da vil du se at jeg (under neste bilde) beskriver det samme som du (også) har oppdaget ... :-)
mvh
Geir
8.9.2012
Arnt F.
Takk for god artikkel m illustrerende bilder. Du skriver: En viktig ting med et kamera er selvsagt at det kan skrues på i løpet av "no time". Her lugger iPhone 4s litt. Når telefonen er i hvilemodus må man først aktivisere skjermen ved å trykke på "hovedbryteren". Da kommer skjermen opp i låst modus, og man må derfor skyve "lås opp"-knappen sideveis. For å kunne ta bilder må man aktivisere kamerafunksjonen. Det gjør man ved å trykke på ikonet "kamera" som gjør skjermen til en kamerasøker. Denne prosedyren tar rundt regnet tre sekunder" Dette stemmer ikke helt med mine efaringer. Etter å ha trykket "hovedbryteren", "drar" jeg skjermbildet oppover med tommelfingeren og er umiddelbart i fotomodus.
7.9.2012
Aleksander T.
"Den turkise sirkelen viser kameraets objektiv. Det er det man har til rådighet av optisk utrusting." Standard ja. Kan tilføye at en kan kjøpe og sette på ekstra "objektiver".
7.9.2012
Kent S.
Jada, men "Man kan jo ikke se den grense under vann".
Shit, jeg trodde man kunne legge til et bilde her som illustrasjon på ovenstående setning. Some other time
7.9.2012
Geir B.
Takk for nyttige kommentarer, ikke minst tipsene om apper.
Noe av utfordringen (for meg) har vært å heve meg over alt som "lugger" og konsentrere meg om selve bildeutsnittet. Noen av bildene hadde nok ikke blitt tatt i det hele tatt hvis det ikke var for at telefonen hadde kamerafunksjon, mens andre bilder (ganske åpenbart) ville fått et annet visuelt uttrykk gjennom f.eks. bruk av liten dybdeskarphet hvis jeg hadde brukt mer "kompetent" utstyr.
Derfor både inspirerer og varmer den positive tilbakemeldingen på selve bildene, håper de kan anspore til å tenke "komposisjon" og "bildeinnhold" også når man bruker telefonen som kamera :-)
mvh
Geir
7.9.2012
karin s.
jaja, mye morsomme kommentarer her, mye riktig og;) men jeg klarer bare ikke se på en mobil som et brukbart kamera,det kommer nok delvis av at jeg som mange andre har hatt det mellom henda i såpass mange år,at en mobil er en tlf som kan brukes til utrolig mye,og som man kan ha mye glede av,samtidig med at den kan ringes med!!!, men flotte bilder geir, det skal du ha, som fotograf!
til slutt,den dag jeg må ta proteintilskudd,;) går jeg over til minikompakt,hahahaha,den var virkelig god,hatten av for den;).
7.9.2012
joachim H.
Man må ikke bruke berøringskjermen for å ta bilder, knappen for å øke lydstyrken (+ knappen) kan også brukes og iPhone blir da enda mer som et vanlig kompakt kamera
7.9.2012
Øystein A.
Slenge man på Photoshop o.l. så har man plutselig digital fremkalling rett i lomma i samme slengen ;-).
Genialt til litt kornete svart-hvitt bilder, man slipper unna pc-en i et kreativt øyeblikk og kan publisere rett på sosiale medier på stedet.
Ellers enig i at det må ordentlig verktøy til for en ordentlig jobb ;-).
7.9.2012
Henrik Eidem K.
Helt enig med deg Øystein. Man kan få til veldig mye kult med et mobilkamera. Sort-hvitt i Hipstamatic f.eks. kan resultere i mye kult. Begrensninger er fint.
Men vanlige "ukule" motiver og gjerne landskap gjør seg etter min svært dårlig. Men man kan jo alltids argumentere for at det gjerne er bedre med et halvdårlig bilde enn ingen bilder :)
7.9.2012
Øystein A.
Skal en få kule bilder med et dårligere kamera, så må man snu svakhetene på kameraet til en fordel i stedet.
Begrensede muligheter kan føre til økt kreativitet i stedet ;-).
7.9.2012
Henrik Eidem K.
Fin artikkel!
Jeg er helt enig med Karin Skedsmo i at en mobiltelefon er langt ifra rask nok og jeg synes svært sjelden at et bilde tatt med min iPhone 4 (ikke S) er av bra nok kvalitet til at jeg virkelig liker bildet. Og når det av og til blir et ganske bra bildet, så er det belemret med dårlig optisk og fysisk oppløsnig.
Men til dokumentasjon (og for oss amatører er jo mange bilder ren dokumentasjon) så er det flott med et sånt kamera, og alle mulighetene man har med bilderedigering direkte på telefonen er jo fortreffelig.
7.9.2012
Morten S.
Hei Geir.
Med forbehold om at jeg har klart å få med meg hele artikkelen din.
Men du skriver:
"Som eksemplene over viser, er det når jeg begynner å utfordre iPhone i litt mer krevende situasjoner at det avslører sine svake sider. Store kontraster takler det rett og slett ikke i det hele tatt. Her er det en kveldshimmel som brenner ut til helt hvitt mens skyggene gror igjen til helt sort."
Jeg har ikke Iphone selv, men jeg har sett andre som har testet den innebygde HDR funksjonen til Iphone. Av det jeg har sett fungerte den utmerket, og HDR funksjonen vil vel da fungere veldig bra i situasjoner med store kontraster...?
7.9.2012
Pål H.
Jeg vil anbefalle Camera+ som tillegg. Da får man mer kontroll over fokus og eksponering.
Ellers så kan du jo trykke på skjermen for å sette både fokus og lysmåling. Og hvis du f.eks klikker på et av høylysene så vil kameraet minuskompensere så bildet blir mørkere og ikke utbrent. Eller motsatt, klikk i skyggene og hele bildet lysnes.
Men da fokuserer kameraet på samme sted. Med Camera+ skiller man disse to funksjonene ifra hverandre.
7.9.2012
Erik R.
Flott skråblikk!
7.9.2012
Øystein A.
Kan anbefale appen ProCamera som gjør kameraet enda raskere fra man trykker ned utløseren, man får muligheter for å eksponere og fokusere manuelt + mer snadder.
Ypperlig som lommekamera da plutselig kompaktkameraet mitt ikke fikk plass i lommen lenger (Fuji X100) og speilreflekskameraet har blitt så stort og tungt at man må ta proteintilskudd før man skal ta bilder.
7.9.2012
Trygve H.
Glimrende artikkel, og imponerende mange gode bilder. Som ikke-monopolist (les: anti-Mac) skylder jeg å opplyse om at det finnes andre produsenter som har vektlagt kvaliteten på kameraet i telefonen noe mer, og hvor funksjonalitet som f.eks automatisk lysstyrke på skjerm, utbyttebare batterier og minnekort er implementert. Det er en stor verden der utenfor epleskrotten vettø ;)
7.9.2012
karin s.
riktig;) tlf,men som du skriver selv geir, til dokumentasjon i det øyeblikket man har kun den med,er det brukbart,ellers har ikke jeg funnet den tlf enda som er rask nok,tida fra du tar den opp,låser opp og er ENDELIG klar,er objektet borte.ikke brukbart.dessverre,for det hadde vært genialt ellers.
skråblikkene dine er altid interresante,og nå venter hvertfall jeg med lengsel på skråblikk av d4,i forhold til d3s.
!!!!!.
mvh karin.
7.9.2012
Håvard F.
Flott skråblikk Geir :)
7.9.2012
Thomas N.
Takk for nok et interessant skråblikk. Har selv brukt mobilkameraer en stund, og tar mange bilder jeg selv er svært godt fornøyd med takket være mobilkameraet. Selv om jeg svært ofte har med meg et lite speilrefleks når jeg er ute, hender det allikevel at jeg velger å bruke mobilkameraet. En av grunnene er at jeg da har mulighet til å dele noe "der og da", en annen grunn er at bildekvaliteten til mitt bruk er mer enn god nok i de fleste situasjoner.
Det hender også at jeg tar "noenlunde samme bilde" med SLR og mobilkameraet, og selv om det som regel er mulig å se forskjell etterpå, er det ikke noe jeg tenker på.
Jeg kommer bare på ett eksempel der jeg skulle ønske jeg hadde hatt "mer å gå på" hva gjelder oppløsning/bildekvalitet med et bilde tatt med mobilkameraet.
Hva med en artikkel om en eller flere av de "speilløse", f.eks. Olympus OM-D E-M5, Olympus PEN E-PL5 (når den omsider kommer), Panasonic Lumix GH3 (når den omsider kommer) osv..... ?
Tror nok flere med meg synes det kan være interessant å få høre dine vurderinger i også dette "segmentet"!
PS!
Har selvfølgelig også lest din interessante artikkel om Fuji X100!
Keep up the good work! :)
Det er noen utrolig krevende temaer å skrive om, men du er antageligvis den eneste jeg kjenner til som hadde klart å skrive en slik artikkel(er?). Jeg føler at jeg har lest alt mellom himmel og jord av tekniske tips, triks og "villedninger", jeg syns rett og slett det er mangelvare på fotografiske artikler. Fra mitt synspunkt så kan alle ta et bilde med hvilket som helst slags kamera. Å kunne teknikken føler jeg at det er siste prosenten som gjør av vi "kommer i mål" med det vi formilder. Men hva er å formidle? Hva er visjonen med bildet en tar? Hvordan kan jeg kreativt finne ting i f.eks regn/nærmiljø osv. ++ Jeg føler jeg har flere av svarene, men hadde vært oppfriskende å lest noe så dypt fotografisk. Uansett, jeg hadde garantert lært noe av det du selv har i fra din erfaring.
Om ikke en stor artikkel, så kunne du jo ha delt opp evnene da :-) Til sist. Takk for en flott innsats ellers! Er like artig å lese hver artikkel :-)
Dessuten er det ganske mange justeringsmulighter og man kan starte å ta bilde uten å vekke selve telefonen når man har det travelt
"fremkalling direkte fra iPhonen" ala Polaroid SX70
Men jeg bruker iCloud og bildestrøm regelmessig i kombinasjon med ekte kameraer via iPhoto (som jeg ikke har funnet annen nyttig anvendelse av), noe jeg får inntrykk av at du kunne "ønske deg". Takk for fin artikkel med svært gode bildeeksempler!
Det er ganske tydelig at meningene er mange og oppfatningene varierte, både når det gjelder iPhone som kamera ... og som telefon :-)
Oppfordringen fra Aleksander er svært inspirerende, men å skrive en slik artikkel er nok både mer krevende og mer omfattende enn det jeg vil våge meg ut på ... tror jeg ... :-)
mvh
Geir
Må også innrømme at flere av bildene i artikkelen er visuelt veldig bra, og det setter jeg på kontoen "erfaren fotograf". Den gjennomsnittelige Iphone-bruker tyr nok sjelden til etterarbeide i Photoshop eller lignende - og 99% av bildene forblir nok enten i telefonen eller sendes ut i cyberspace på et sosialt medium hvor kravet til "kvalitet" er relativt begrenset.
"iPhone gir ingen kontroll, hverken med eksponeringen eller med andre innstillinger. Opplevelsen av å ha null kontroll er irriterende, spesielt fordi autofokus oppleves treig. "
"På tross av at svært kort brennvidde (f=4,3mm) gir stor dybdeskarphet, opplever jeg jevnlig at fokus er plassert feil. "
Det kan virke som du ikke har oppdaget at du kan velge fokuspunkt? Dersom du trykker på skjermen på det stedet du ønsker fokus, flyttes fokus dit. Det markeres med en firkant rundt dette området. Samtidig tar eksponeringsautomatikken hensyn til fokuspunktet, og justerer eksponeringen slik at det som er i fokus blir prioritert.
Hvorfor den ikke har minnekort _antar jeg_ har med "plass" å gjøre. Kan de spare en kvart millimeter her og der, så gjør de det. Det handler sikkert også om at de ikke vil betale for å bruke f.eks. andres standarder. Men jeg gjetter.
Telefoner uten minnekort har en alvorlig mangel i sin funksjonalitet, og dette er en stor mangel ved iPhone. Det er tilnærmet galskap å henvise til iCloud når et minnekort som det kan kopieres til og fra er mye sikrere og mer brukerkontrollert både i forhold til lagring og filoverførong.
Er det noen som vet hvorfor iPhone mangler minnekort?
Enhver med et relativt serløst forhold til i det minste noenlunde bra kvalitet på bildene vil vel aldri kunne greie seg med kun iPhone til å lage bilder med?
Mulig at kameradelen "nesten" kan matche de aller rimeligste kompaktene til 5-700 kr, selv om jeg egentlig også betviler dette. Og derifra er det jo uansett milevis til kvaliteten en får fra en digital speilrefleks. At i-saken er lommevennlig får så være...., det bør iallefall ikke være avgjørende for den som vil ta "skikkelige bilder"!
Nei, håper heller det satses på et kompakt kamera med mobilfunksjon, fra en eller annen seriøs kameraprodusent - da kan det bli noe som er verdt å snakke om! Eller kanskje iPhone etterhvert oppgraderer kameradelen, da kan til og med jeg synes at det kan være litt interessant.
Som smarttelefon er dog iPhone berre lækker, men det er jo en helt annen sak!
PS!
Ble ikke negativt overrasket over noen av bildene i artikkelen - de er akkurat slik som jeg har sett iPhone leverer....., bilder i realtivt dårlig kvalitet.... :)
fint tilskudd fra Lee Morris.
Iphone som kamera har virkelig blitt en hit hos meg. Det gir mange muligheter rett fra lommen. Setter man på en olloclip i tillegg får man enda flere valg som macro, vidvinkel og fisheye.
Redigerer også alle bildene på iphone/ipad og da kan jeg anbefale snappseed.
http://www.snapseed.com/
For å ta bilder bruker jeg 645 PRO. Deh får man litt flere muligheter som lenger lukketid på kveldene. Historigram, og muligheten til filer med mere informasjon i form av TIFF filer.
http://www.iphoneography.com/journal/tag/645-pro
mvh
Geir
Shit, jeg trodde man kunne legge til et bilde her som illustrasjon på ovenstående setning. Some other time
Noe av utfordringen (for meg) har vært å heve meg over alt som "lugger" og konsentrere meg om selve bildeutsnittet. Noen av bildene hadde nok ikke blitt tatt i det hele tatt hvis det ikke var for at telefonen hadde kamerafunksjon, mens andre bilder (ganske åpenbart) ville fått et annet visuelt uttrykk gjennom f.eks. bruk av liten dybdeskarphet hvis jeg hadde brukt mer "kompetent" utstyr.
Derfor både inspirerer og varmer den positive tilbakemeldingen på selve bildene, håper de kan anspore til å tenke "komposisjon" og "bildeinnhold" også når man bruker telefonen som kamera :-)
mvh
Geir
til slutt,den dag jeg må ta proteintilskudd,;) går jeg over til minikompakt,hahahaha,den var virkelig god,hatten av for den;).
Genialt til litt kornete svart-hvitt bilder, man slipper unna pc-en i et kreativt øyeblikk og kan publisere rett på sosiale medier på stedet.
Ellers enig i at det må ordentlig verktøy til for en ordentlig jobb ;-).
Men vanlige "ukule" motiver og gjerne landskap gjør seg etter min svært dårlig. Men man kan jo alltids argumentere for at det gjerne er bedre med et halvdårlig bilde enn ingen bilder :)
Begrensede muligheter kan føre til økt kreativitet i stedet ;-).
Jeg er helt enig med Karin Skedsmo i at en mobiltelefon er langt ifra rask nok og jeg synes svært sjelden at et bilde tatt med min iPhone 4 (ikke S) er av bra nok kvalitet til at jeg virkelig liker bildet. Og når det av og til blir et ganske bra bildet, så er det belemret med dårlig optisk og fysisk oppløsnig.
Men til dokumentasjon (og for oss amatører er jo mange bilder ren dokumentasjon) så er det flott med et sånt kamera, og alle mulighetene man har med bilderedigering direkte på telefonen er jo fortreffelig.
Med forbehold om at jeg har klart å få med meg hele artikkelen din.
Men du skriver:
"Som eksemplene over viser, er det når jeg begynner å utfordre iPhone i litt mer krevende situasjoner at det avslører sine svake sider. Store kontraster takler det rett og slett ikke i det hele tatt. Her er det en kveldshimmel som brenner ut til helt hvitt mens skyggene gror igjen til helt sort."
Jeg har ikke Iphone selv, men jeg har sett andre som har testet den innebygde HDR funksjonen til Iphone. Av det jeg har sett fungerte den utmerket, og HDR funksjonen vil vel da fungere veldig bra i situasjoner med store kontraster...?
Ellers så kan du jo trykke på skjermen for å sette både fokus og lysmåling. Og hvis du f.eks klikker på et av høylysene så vil kameraet minuskompensere så bildet blir mørkere og ikke utbrent. Eller motsatt, klikk i skyggene og hele bildet lysnes.
Men da fokuserer kameraet på samme sted. Med Camera+ skiller man disse to funksjonene ifra hverandre.
Om du i tillegg er like kul som meg, så kan du skaffe et Leica-deksel å pynte opp telefonen med herifra: http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=p5197.m570.l1313&a...p;_sacat=0
;-)
Ypperlig som lommekamera da plutselig kompaktkameraet mitt ikke fikk plass i lommen lenger (Fuji X100) og speilreflekskameraet har blitt så stort og tungt at man må ta proteintilskudd før man skal ta bilder.
skråblikkene dine er altid interresante,og nå venter hvertfall jeg med lengsel på skråblikk av d4,i forhold til d3s.
!!!!!.
mvh karin.
Det hender også at jeg tar "noenlunde samme bilde" med SLR og mobilkameraet, og selv om det som regel er mulig å se forskjell etterpå, er det ikke noe jeg tenker på.
Jeg kommer bare på ett eksempel der jeg skulle ønske jeg hadde hatt "mer å gå på" hva gjelder oppløsning/bildekvalitet med et bilde tatt med mobilkameraet.