Før jeg går videre vil jeg presentere et dilemma som har ligget i bunn for noen av vurderingene mine: Skal jeg vurdere fotomulighetene i lys av at det er en telefon jeg bruker, eller skal jeg betrakte iPhone opp mot funksjonaliteten til et kompaktkamera ... eller sogar et vanlig speilreflekskamera?
Jeg har nok havnet ned på et sted "midt i mellom", og det kan derfor godt tenkes at jeg hadde vært "snillere" mot kameraet hvis jeg først og fremst hadde vurdert det mer utifra sine egne premisser og ikke sammenlignet det med hva vi fotografer er vant til.
Det kan derfor være lurt å ha dette dilemmaet og min litt sånn "både-og"-holdning i bakhodet når resten av artikkelen leses.
Det første som slår meg med iPhone 4s i forhold til et "normalt" kompaktkamera er at all betjening skjer via den berøringsfølsomme skjermen.
En viktig ting med et kamera er selvsagt at det kan skrues på i løpet av "no time". Her lugger iPhone 4s litt. Når telefonen er i hvilemodus må man først aktivisere skjermen ved å trykke på "hovedbryteren". Da kommer skjermen opp i låst modus, og man må derfor skyve "lås opp"-knappen sideveis. For å kunne ta bilder må man aktivisere kamerafunksjonen. Det gjør man ved å trykke på ikonet "kamera" som gjør skjermen til en kamerasøker. Denne prosedyren tar rundt regnet tre sekunder.
I parantes: Hvis forrige valg var noe annet en "kamera", er det denne funksjonen som kommer opp. Dermed må man først gå ut av denne funksjonen for så å velge kamera. Da tar prosedyren med å aktivere kamerafunksjonen fort både fire og fem sekunder, og det øyeblikket som hadde fotografisk interesse er over.
Det er heldigvis mulig å velge kamerafunksjonen med et hurtigvalg. Etter at man aktiviserer skjermen kommer det til syne et kamerasymbol som man kan trekke «sideveis» uten å måtte gå omveien via "lås opp", dermed åpnes kamerafunksjonen direkte.
En annen viktig ting med et hvert kamera er at utløserresponsen er så direkte og så kort som mulig. Når kamerafunksjonen er aktivert er det et eget utløsersymbol på berøringsskjermen som man må trykke på for å ta bildet.
Det sier seg antakelig selv at å holde telefonen på strak arm mellom peke- og tommelfinger til venstre hånd mens man forsøker å velge riktig motivutsnitt samtidig som kameraet skal holdes noenlunde rolig, for så å presse høyre hånds pekefinger mot den virtuelle utløserknappen, ikke kan betegnes som annet enn "under pari ergonomi" og "betjeningslayout med forbedringspotensiale".
Resultatene blir selvsagt deretter. En ting er at motivutsnittet blir forskjøvet, horisonten blir skeiv og bildet får bevegelsesuskarphet fordi telefonen ikke holdes rolig nok. En annen ting er at jeg notorisk tar ned kameraet før bildet er tatt, dermed spoleres hele opptaket.
Det er imidlertid en alternativ måte å betjene utløseren på. Volumknappen merket med tegnet + fungerer nemlig som utløserknapp. Da holdes kameraet mellom pekefinger og tommelfinger på både venstre og høyre hånd, dermed faller utløserknappen automatisk under høyre hånds pekefinger. Dette gir vesentlig bedre kontroll med kamerafunksjonen og et stødigere kamera.
iPhone gir ingen kontroll, hverken med eksponeringen eller med andre innstillinger. Opplevelsen av å ha null kontroll er irriterende, spesielt fordi autofokus oppleves treig.
På tross av at svært kort brennvidde (f=4,3mm) gir stor dybdeskarphet, opplever jeg jevnlig at fokus er plassert feil. Og fordi objektivet alltid står på "full åpning" = f/2,3 så er dybdeskarpheten alltid den samme.
Retinaskjermen er kontrastrik, fargesterk og svært skarp, og gjør at det som regel er en fornøyelse å se på bildene. Men bildene er umulig å se i normalt solskinn. Og fordi det er skjermen som fungerer som søker er kameraet nesten umulig å bruke når solen skinner. Enten treffer solen skjermen direkte og gjør at bildet er umulig å se, eller så reflekteres mitt eget solfylte ansikt i skjermens blanke overflate - også da er bildet umulig å se ... du verden som jeg savner en optisk søker i blant ...
Når man bruker iPhone som kamera oppleves batterikapasiteten å være dårlig, nærmest katastrofalt dårlig. Søkerskjermen trekker strøm, bildestrømfunksjonen sender bildene kontinuerlig videre til iCloud og trekker strøm og iPhones øvrige funksjoner som benyttes samtidig som man fotograferer trekker strøm. Til sammen gjør dette at batteriet bare på noen få timer faller under 20%.
At det ikke er mulig å bruke reservebatteri er en utilgivelig svakhet. Det betyr at man enten må ha med en bærbar data eller (aller helst) være i nærheten av et strømuttak for å lade opp en utladet iPhone. Det sier seg selv at dette ofte er en umulighet.
Digitalzoomen er grei hvis man ønsker å velge trangere utsnitt før man tar bildet. Zoomer er imidlertid tungvint i bruk fordi man må skyve på en virtuell "zoomlinje". Utsnittet påvirker heller ikke lysmåleren.
Det er ikke mulig å benytte ekstra minnekort. Har man en iPhone med stort internminne er kanskje dette til å leve med, men etter hvert som telefonen fylles opp med bilder, musikk, notater etc. mener jeg at også denne mangelen er en kritikkverdig svakhet.
Det er dessverre lett å komme bort i symbolet som velger "selvportrettkameraet", noe som betyr at man står og fomler og går glipp av motivet man har sett seg ut.
Det er også lett å komme borti velgeren for videofunksjonen. I perioder så starter jeg en video i stedet for å ta et bilde for hver tredje, fjerde trykk på utløseren. Det er heldigvis blitt litt bedre etter hvert, men fremdeles starter jeg videofunksjonen mot min vilje.
Kombinasjonen touchschreen og stadig feiltrykk er rett og slett (enkelte ganger) superfrustrerende.