Vi ser på 7Artisans 60mm f/2.8 Macro Mk II

Hendig liten og billig makro for APS-C og MFT. Men er den noe god?
Makroobjektiv er noe mange synes er kjekt å ha noen ganger, men noe de ikke bruker hele tida. Hvor mye penger må man bruke på et slikt objektiv for at det skal bli brukbart? Vi har testet en av de rimelige variantene.

7Artisans
7Artisans er en objektivprodusent fra Kina, som det ser ut som får lagd objektivene sine på ulike fabrikker. Ulike objektiver kan komme i esker med helt ulikt design, og det er lite konsistens i den ytre designen på objektivene også. For eksempel gikk blenderringen hver sin vei på to ulike objektiver.

Objektivene har ikke noen ekstrafunksjoner som autofokus, bildestabilisator, værtetting eller annet. Det er ikke mulighet for solblender, unntatt på 7,5mm fisheye, der dette er innebygd. De har heller ingen kommunikasjon med kameraet, så du må sette kameraet til å ta bilder uten objektiv, og du får ikke informasjon om blender eller brennvidde i søkeren eller i EXIF-data.

Utpakking
Vi får en eske med tegning av objektivet og den optiske konstruksjonen på utsiden, og ellers merket med produktnavn, fatning og serienummer. Når vi åpner den er det en liten, unyttig bruksanvisning oppi, og et objektiv godt pakket i formskåret skumgummi. Objektivet kommer med bakdeksel i plast og frontdeksel i metall.

Selve objektivet er overraskende tungt, og bygd i metall. Er det det lite eller ikke noe plast. Faktisk så føles det mer som et Leica-objektiv enn et billig Kina-objektiv til under 2000 kroner. Hvis den optiske kvaliteten er noe i nærheten, er det ganske utrolig.

Objektivet
Objektivet er utstyrt med en fokusring, en blenderring, en 49mm filterfatning, indikatorer for de fleste hele blendertrinn, avstandsskala og dybdeskarphetsindikator.

Fokusringen er smørmyk å vri på, og er akkurat slik den skal være på en manuellfokusobjektiv. Den gjør det lette å fokusere presist, selv når dybdeskarpheten blir svært liten, slik den ofte gjør på makro.

Blenderringen er trinnløs. Det er fint på video, og vanligvis ikke så bra på foto. Vi har tradisjonelt ikke vært noen store fans av det, men akkurat på makro ser vi at det kan ha noe for seg.

Siden det kun er mekanikk i objektivet, og ingen elektronikk, stiller du fysisk størrelsen på blenderen når du vrir på blenderringen. Det gir den fordelen at du i sanntid kan se dybdeskarpheten endre seg. Med den kontrollen du har over dybdeskarpheten med dette objektivet på korte fokusavstander, er dette ganske fint. For vanligvis vil du ikke ha en gitt blender. Du vil ha en gitt dybdeskaprhet. Da er det bare å se i søkeren og vir på blenderringen til du har den dybdeskarpheten du ønsker deg. Siden den er trinnløs og like smørmyk som fokusringen, er det en ganske lett operasjon å gjøre.


I bruk
Vi satte objektivet på en Fujifilm X-T4 og tok det med ut en dag med tungt skydekke og regnbyger. Med funksjonene for å hjelpe til ved manuell fokusering, som finnes i kameraet, synes vi det var en enkel sak å fokusere. Kameraet uthever kanter med en viss kontrast som er i fokus i bildet. På den måten ser du hvor fokusen ligger. Du kan også trykke på en knapp og få forstørret opp bildet, slik at det er enda lettere å sjekke fokusen. Dermed får du bildet skarpt der du vil ha det.

Minste fokusavstand er 17,5cm fra filmplanet, og det gir 1:1-forstørrelse. På minste fokusavstand og største blender er det ekstremt liten dybdeskarphet, og vanskelig å holde ting som beveger seg i vinden i fokus. Det gjelder selvfølgelig alle makroobjektiver, og er ikke unikt for dette. Vi fant at vi nesten alltid blendet ned for å få mer i fokus. Det gjør også objektivet skarpere.

På korte fokusavstander, med liten blender, var det krevende å holde motivet i fokus, men det ble bedre med litt øvelse. På større avstander eller med mindre blendere, var det ikke noe problem.

Fravær av autofokus er sjelden et problem på makro, da du selv vil ha kontrollen på hvor du setter fokusen. Manuellfokusobjektiver er mye bedre å fokusere manuelt med, så dette vil ofte være en fordel. Skal du bruke objektivet til annet enn makro, kan manuell fokus lettere bli en utfordring. Derfor egner dette objektivet seg mindre godt til for eksempel portrett, enn det AF-makroer gjør.

Objektivdekselet satt litt løst på vårt testeksemplar. Det er ikke så lett å få kjøpt nytt i skrivende stund, men du kan også bruke et standard 49mm objektivdeksel, som er til salgs der du kjøper fotoutstyret ditt.

Bildekvalitet
Et objektiv kan være så godt bygd det bare vil, dersom bildekvaliteten ikke holder mål. Vi har sett skarpere objektiver enn dette, men du skal se nøye etter for å se det. Objektivet tegner fint, og gir en nydelig bokeh, som er viktig på makro. Skal du hovedsakelig ta bilder av insekter for å vise hver minste romvesenliknende detalj, ville jeg kanskje valgt et annet objektiv. Skal du ta romantiske bilder av blomster, gir 7Artisans nydelige resultater.

Objektivet har ikke synlig vignettering, og under de forholdene som var da vi testet, var det ikke mulig å se fargefeilbrytninger.

Til under 2000 kroner får du ekstremt mye bildekvalitet for pengene.

Konklusjon
Man får vanligvis det man betaler for når man kjøper objektiver, men noen kjøp stikker seg likevel ut som bedre enn andre. Hvis du trenger autofokus, bildestabilisator, værtetting eller andre spesialfunksjoner, finner du ingenting av det i 7Artisans 60mm f/2.8 Macro II. Til gjengjeld betaler du verken for funksjoner du ikke bruker eller et dyrt merkenavn. Du betaler kun for bildekvalitet og byggekvalitet.

Bildekvaliteten er absolutt bra, jeg vil si nesten sensasjonelt bra til prisen. Byggekvaliteten minner mer om optikk til Leica M enn en billig sak fra Kina.

Prisen på 1990 kroner, i skrivende stund, er i samme størrelsesorden som mellomringer til kameraet. Så hvis du vil prøve deg på makro, men ikke har lyst eller mulighet til å putte mye penger i det, er dette objektivet som et røverkjøp å regne.

____________________________________
Her finner du objektivet i nettbutikken.
 -
 -
Tatt på største blender, f/2.8
 -
Objektivet er skarpt og uten feilbrytninger og vignettering.
 -
Utsnitt fra midten av bildet over. !00% forstørrelse
 -
Jordbærblomst, ca f/7
 -
Utsnitt av fokusområdene fra bildet over.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu