Globale matvaner

Peter Menzel og Faith D'Aluisio ville vise amerikanerne hva folk spiser i resten av verden. Resultatet kan du se på Nobels Fredssenter denne høsten.
- En av mine favoritting å gjøre er å spise, sier Peter Menzel og ler.

- Jeg har spist fantastiske måltider over hele planeten og gjort tre store matprosjekter.

Ett av dem kan du se på Nobels Fredssenter denne høsten, der utstillingen 'Hva spiser verden?' skal vises. Festet på en rekke halmballer rundt i lokalet er portretter fotografen Menzel og journalistkona Faith D'Aluisio har laget i løpet av de siste 13 årene, der familier fra alle kontinenter poserer bak et ukesforbruk av mat.

Prosjektet har vært stilt ut i en rekke land verden rundt siden 2005, men dette er første gang Menzel har sett bildene utstilt på halmballer.

- Men jeg liker det. Jeg liker lukta du kjenner når du kommer inn, det eneste som mangler er at noen står og lager mat i bakgrunnen!

Noe som også skal gjøres under utstillingsperioden, der det skal arrangeres flere kurs og andre matrelaterte arrangementer. For mat handler om mer enn å bli mett.

- Det handler også om fred, miljø og bærekraft. Ikke nok mat kan føre til konflikt eller ufred, mens krig gjør det vanskelig å få tak i mat. Fridtjof Nansen og Mor Teresa er eksempler på fredsprisvinnere som jobbet med dette, forteller utstillingssjef Liv Astrid Sverdrup.

Skal være resirkulerbart
Tanken bak utstillingen er at den skal være resirkulerbar.

- Halm er et rent overskuddsmateriale fra hveteproduksjon som lager masse CO2 når det brennes opp. Halmen har tørket i et år og når utstillingen er over skal det brukes til å bygge et hus på Nesodden. Og bildene er printet på kartong som er resirkulerbar, sier Sverdrup.

Paret legger seg aldri opp i utstillingsdesignen når de stiller ut.

- Vi dikterer ikke hvordan bildene skal henges opp, det eneste vi krever er at statstikken og informasjonen skal inkluderes, forteller Menzel.

Under bildene kan du lese mer om familien og matforbruket deres, samt statistikk om landet. Og denne teksten er viktig for prosjektet, mener han, for uten den er det vanskelig å sette bildene i sammenheng og forstå bakgrunnen.

- Bildene har blitt en viral suksess og vært vist rundt på nettet i flere omganger. Det syns vi er fantastisk, men det plager oss at de vises uten statistikken. Uten annen informasjon enn hvem det er og hvor det er tatt, så sier bildene lite.

Ville endre amerikaneres spisevaner
Opprinnelig ble prosjektet påbegynt ut fra et ønske om å endre amerikanernes spisevaner.

- Faith og jeg har en lang historie bak oss, hun har jobbet med TV-produksjon i 10 år, mens jeg har reist verden rundt som fotograf i mange år. Og hver gang jeg kom hjem la jeg merke til at amerikanere spiser stadig mer søppelmat og at de blir tjukkere og tjukkere. Hver amerikaner bruker faktisk 5000 dollar på helsetjenester hvert år, det er tre ganger så mye som i andre vestlige land og mye av det er på grunn av livsstilssykommer, forteller han.

- Så vi tenkte, "hva er det resten av verden gjør"? Og ville vise amerikanerne det.

Den virkelige motivasjonen kom da en rapport ble lansert i 2000, der det kom frem at ved årtusenskiftet var det like mange i verden som var underernærte, som det var folk som spiste for mye. Samme år begynte de å fotografere. Først ut var en familie i Tyrkia. Siden fulgte land som Kina, Japan, Peru, Chad, Tyskland og USA.

Store forskjeller
Familiene fant de ved hjelp av fiksere og oversettere. De så etter folk som var typiske for landet de besøkte, og noen steder lette de etter motsetninger innad i det samme landet. Som i Kina, der de besøkte en landsbyfamilie og en storbyfamilie.

- Mens landsbyfamilien har holdt seg til tradisjonell mat laget av naturlige råvarer, spiser den urbane familien kylling fra KFC, sushi, is fra Häagen dasz og melkeprodukter. Det viser at så snart folk får mer penger, så vil de spise det de ser på TV. I dag spiser faktisk kineserne mer kjøtt enn europeere, forteller han.

Et annet av stedene de reiste til var Okinawa, som har verdens høyeste andel hundreåringer. Paret var spente på hva som var hemmeligheten bak det lange livet, men fant ut at det var langt mer sammensatt enn bare hva de spiste.

- Det var ikke bare en årsak. Det var delvis kostholdet, og delvis livsstilen. Familiene spiser sammen og barna lærer at de bare skal spise til de er 80% mette. Mens vi kanskje har blitt fortalt at vi skal spise opp all maten på tallerkenen.

- Men ting er i endring i Okinawa også. Unge folk spiser mer fast food og forekomsten av overvekt og livsstilsrelaterte sykdommer øker, hevder han.

Tror fotografier kan endre verden
Kikker man på bildene er det slående hvor ærlige folk ser ut til å ha vært. Brusflasker, ferdigmat og søtsaker dominerer i mange bilder, mens frukt og grønt knapt er synlig.

- Jeg tror folkene som går med på å gjøre disse prosjektene er åpne og villige til å dele. De skjønner at de hjelper resten av verden ved å være ærlige, forteller Menzel.

På hvert sted gjennomførte D'Aluisio lange og detaljerte intervjuer med familien om hva de spiste den siste uken, og kryssjekket informasjonen de ga med andre familiemedlemmer eller naboer. Så dro de ut på handletur. D'Aluisio danderte matvarene på et egnet sted i familienes hjem, slik at de mest brukte matvarene er mest synlige. Menzel lyssatte nøye slik at alle detaljer i bildet skulle være tydelige.

Ikke få ganger fikk familiene seg en stor overraskelse når de så hva de faktisk spiser i løpet av en uke. Noen familier endret kosthold i etterkant.

- Jeg tror på at fotografier kan endre verden. Men du trenger denne delen også, sier Menzel og peker på informasjonen under bildene.

Boken 'Hungry Planet: What the World Eats' ble publisert i 2005 og har siden solgt i hele en million eksemplarer. Siden har utstillingen turnert til en rekke steder verden over, med stadig nye fotografier. Når bildene skal stilles ut et nytt sted, forsøker de å finne familier å fotografere i landet de besøker. I vår ble tre norske familier fotografert med sin mat og både portrettene og bilder tatt under forberedelsene er inkludert i utstillingen, sammen med 30 andre familier fra til sammen 25 land.

Utstillingen 'Hva spiser verden?' åpner på Nobels Fredssenter fredag 27. september og henger frem til 23. februar 2014.

Se flere av Peter Menzels bilder på www.menzelphoto.com
Christine Tolpinrud -
Christine Tolpinrud
Peter Menzel og Faith D'Aluisio i utstillingen Hva spiser verden?
© Peter Menzel / www.menzelphoto.com - Norge
Norge
© Peter Menzel / www.menzelphoto.com
Familien Qureshi, Lørenskog – 2 002,48 kr per uke Pritpal (49), Nasrullah (51) og Nabeela (23). Sønnen Shan bor og studerer i Trondheim. Derfor er ikke hans ukentlige matforbruk inkludert – en ukes mat i mai.
© Peter Menzel / www.menzelphoto.com - Japan
Japan
© Peter Menzel / www.menzelphoto.com
Familien Matsuda, Yomintan, Okinawa – 1 239,93 kr per uke Takeo (75), Keiko (75) og Kama (100) – en ukes mat i oktober.
© Peter Menzel / www.menzelphoto.com - USA
USA
© Peter Menzel / www.menzelphoto.com
Familien Revis, North Carolina – 1 875,34 kr per uke Brandon Demery (16), Tyrone Demery (14), Rosemary (40) og Ronald (39) – en ukes mat i mars.
© Peter Menzel / www.menzelphoto.com - Chad
Chad
© Peter Menzel / www.menzelphoto.com
Familien Aboubakar, Breidjing-leiren, Darfur – 7,06 kr per uke D'jima Ishakh Souleymane (40), Hawa (2), Acha (12), Mariam (5), Youssouf (8) og Abdel Kerim (16) – en ukes mat i november.
© Peter Menzel / www.menzelphoto.com - Kina
Kina
© Peter Menzel / www.menzelphoto.com
Familien Cui, Weitaiwu – 331,42 kr per uke Lianyou (59), Wu Xianglian (61), Haiwang (33), Li Jinxiang (31), Wu (79) og Yuqi (6) – en ukes mat i juli.
© Peter Menzel / www.menzelphoto.com - Storbritannia
Storbritannia
© Peter Menzel / www.menzelphoto.com
Familien Bainton, Collingbourne Ducis – 1 464,98 kr per uke Mark (44), Deb (43), Josh (14), Tadd (12) og hunden Polo – en ukes mat i november.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu