fredag

En sjenert svenske, en lun islending, en energisk danske og to finner som vekket krampelatter. Det var de nordiske fotografene som stjal oppmerksomheten på Nordic Light fredag.
Sjenert motefotograf
Christine Tolpinrud


Den svenske motefotografen Jenny Lexander åpnet fredagen med et sjeldent foredrag.

- Jeg er veldig sjenert og gjør egentlig ikke slike foredrag, sa hun.

Lexander har base i Paris. Hennes motebilder skiller seg fra andre i samme sjanger ved at hun bruker mye sort/hvitt, lange lukkertider og naturlig lys.

- Jeg tror at den du er reflekteres i bildene dine.

Jenny Lexander


I tillegg til motebildene har hun gjort prosjekter om finske krigsveteraner og hun har fotografert i India. Hun har ett råd til unge fotografer.

- Følg drømmene dine. Ingenting er umulig.

Jenny Lexander

Varmt og nært
Fredagens møte og foredrag med den islandske fotografen Ragnar Axelsson var varmt og nært med en nøktern og forsiktig, men rådyktig fotograf. Det var flere som ikke hadde hørt om Axelsson før han dukket opp på årets Nordic Light-program. Etter gårsdagens foredrag var det flere som spurte seg selv hvorfor de aldri hadde hørt om han tidligere.
Ragnar Axelsson

Til daglig er Ragnar pressefotograf for Islands største avis Morgunbladid, hvor han har jobbet siden 1976. Parallelt med sin pressefotografjobb har han også jobbet med egne prosjektet. I over 25 år har han flere ganger i året reist til Grønland for å dokumentere et samfunn og en kultur i konstant endring, og ikke minst som er påvirket av den globale oppvarmingen.
Ragnar Axelsson
Ragnar Axelsson
Frank Hesjedal

- Mens fotografer har en tendens til å dra til de samme stedene og lage de samme historiene, ville jeg gjøre noe som ikke alle andre hadde gjort. Derfor falt valget på Grønland, forteller Ragnar til foto.no.
Ragnar Axelsson

Utstyrt med Leica, nok filmer og selvfølgelig varme klær var Ragnar i gang. Med seg i bagasjen, kanskje ikke de første årene, men i alle fall etter hvert, var et godt råd fra et av Ragnars forbilder, Mary Ellen Mark: ”Aldri gi opp og aldri gi deg med fotograferingen”. I stunder der Axelsson var lei og egentlig fornøyd med det han hadde gjort, tenkte han på dette rådet og fotograferte enda mer. Slik fikk han også noen av sine beste bilder.

I 2010 ga Axelsson ut en tjukk bok med tittel ’Last days of the arctic’. Den anbefales på det varmeste.

- Glem fotografi

Christine Tolpinrud

Lucien Clergue er et av trekkplasterne under årets festival. Franske Clergue var med å grunnlegge fotofestivalen i Arles og har en lang karriere som fotograf bak seg. Til Nordic Light kom han med et foredrag fylt med bilder og kjente navn. I løpet av en drøy time fikk vi blant annet se Clergues bilder av tyrefekting, sigøynere, det amerikanske landskapet og nakne kvinner.

Lucien Clergue


Noe av æren for suksessen gir han til Picasso, som han møtte i ung alder og som fattet interesse for hans bilder. Dette førte til et vennskap som varte i mange år. Picasso er i dag en av Clergues store forbidler.

- Mine tre ikoner er Johann Sebastian Bach, Picasso og Edward Weston, fortalte Clergue.

Clergue rådet unge fotografer til å la seg inspirere av andre kunstformer enn foto.

- Glem fotografi, men vær så snill, les poesi, hør på musikk, spis god mat, og alt dette vil skinne gjennom i bildene dine.

Lucien Clergue

Lucien Clerge signerer bøker
Lucien Clerge signerer bøker
Frank Hesjedal


Joakim Eskildsen fra Danmark er en samfunnsengasjert energisk kar, en turbomann, som har en stå-på-vilje mange kan og bør misunne ham. Gjennom sine fotografiske eventyr og ekspedisjoner har han presset seg selv psykisk og fysisk til det ytterste.
Joakim Eskildsen
Joakim Eskildsen
Frank Hesjedal

På Nordic Light er Eskildsen aktuell med boken og utstillingen ’The Roma Journeys”, en reise og et dypdykk i romfolket. Mellom 2000 og 2006 reiste han sammen med forfatteren Cia Rinne i syv forskjellige land for å utforske hvordan romfolket lever, et folk han mener er utsatt for en nesten umenneskelig diskriminering, forakt og fiendtlighet. Resultatet ble den empatiske, nære og intime boken ’The Roma Journeys”.

- Jeg hadde store problemer med å finne ut når jeg skulle gi meg med dette prosjektet. Jeg blir helt oppslukt i det jeg gjør og sliter med å finne ut av når jeg skal gi meg. Jeg pleier også å bli veldig deprimert når jeg avslutter et prosjekt. Roma Journeys ble faktisk avsluttet når noen av de vi fotograferte fortalte meg og min kjæreste Cia Rinne, at det kanskje det var tid for at vi begynte å tenke på oss selv og startet vår egen familie. Så da avsluttet vi og fikk våre egne barn.
Joakim Eskildsen

Nå er det barna og landskap som opptar Eskildsen fotografisk. Han er ikke oppslukt på samme måte som i tidligere prosjekter, men jobber mye med det i hodet sitt. På foredraget hans i går fikk vi se litt av dette arbeidet. Det blir garantert en bok av det, det er veldig bra. Dette er en fotograf som bør følges tett.

Joakim Eskildsen


Kunst og virkelighet på Kola-halvøya
Esko Männikkö og Pekka Turunen
Esko Männikkö og Pekka Turunen
Frank Hesjedal


Dagens store høydepunkt for redaksjonslederen, var de to finnene Esko Männikkö og Pekka Turunen. De to fotografene er på festivalen for å presentere samarbeidsprosjektet Remont (russisk for "under reparasjon"), som de gjorde mellom 1989 og 1995 på Kola-halvøya. Men et seriøst tema til tross, de to finnenes herlige humor fikk salen til å bryte ut i krampelatter flere ganger i løpet av det halvannen time lange foredraget.

- Vi reiste til Murmansk på en fredsfestival i 1989, jeg tror det må ha vært en slags hippiebevegelse. Vi hadde med oss en canadisk kvinne og hun så livredd ut. Jeg vet ikke, kanskje hun trodde de skulle spise henne, forteller Turunen.

- Men vi trodde vel egentlig også at de skulle spise oss.

Pekka Turunen/Esko Männikkö


Finnene fant raskt ut at dette var et område de måtte reise tilbake til, og det ble etterhvert flere turer. De besøkte Kola-halvøya flere ganger i tiden da Sovjetunionen slapp taket. Bildene er tatt fra utenforståendes synspunkt (- We are outside people. No, I mean we are outdoor people. And outside people.), og gir oss et innblikk i et område preget av økonomiske problemer og frykt for sur nedbør, ispedd bilder av deres egne opplevelser fra reisene. Männikkö og Turunens bilder ligger i grenseland mellom dokumentar og kunst, sannsynligvis som et resultat av de to fotografenes forskjellige tilnærmelsesmåter.

- Jeg jobber som en kunstner, uttalte Männikkö etter foredraget.

- Jeg liker virkeligheten, sa Turunen.

I en kort ansikt til ansikt-session med Morten Krogvold fortalte de to fotografene om samarbeidet, som hadde vært "veldig fint" og at prosjektet ikke kunne ha blitt til om de hadde reist på egen hånd. Männikkö har imidlertid nytt en imponerende fotokarriere på egen hånd, og har blant annet vunnet den prestisjetunge Deutsche Börse-prisen og gitt ut flere bøker. Men sannsynligvis kunne han ha gjort mer, fortalte han.

- Men jeg er lat. Jeg jobber bare to måneder i året, for jeg har syv ovner i huset som må varmes opp hver morgen, og så må jeg samle ved til ovnene og det tar tid. Og så fisker jeg fire måneder i året.

Pekka Turunen/Esko Männikkö


Nordic Light avsluttes i dag med foredrag av blant annet Albert Watson.
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Inger-Lise S.
Knakende gode bilder! :-)
13.5.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu