Hva merkostnaden er for å få et kompaktkamera til å eksponere i samme øyeblikk som utløseren trykkes ned, vet jeg heller ikke, men så veldig mange hundrelappene ekstra kan det umulig være snakk om. Hvorfor alle kompaktkameraprodusentene har slik forunderlig fidus til fireveisvelgeren er også uforståelig, dagens miniatyriserte løsning er nemlig (etter min oppfatning) alt for puslete. Dessuten forstår jeg ikke hvorfor det er påtrengende å levere en trang televinkel på bekostning av god lysstyrke som gir større fotografisk fleksibilitet.
Jeg er faktisk villig til å betale både to og tre tusen kroner ekstra for å få et kompetent kompaktkamera. Først og fremst er det en optisk søker som har 100% dekning som viser lukker, blender og ISO, og som fungerer når kameraet er satt til MF (manuell fokusering) som står høyest på ønskelisten. Men også "instant" utløserrespons og større knapper med tydeligere kneppunkt er ønskede forbedringer. I mellomtiden får jeg trøste meg med et halvt dusin rammesøkerkameraer fra 70-tallet. Alle disse museumsgjenstandene har store, optiske søkere med avstandsmåling, er vesentlig mer brukervennlige, har kjappere betjeningsrespons enn dagens "flashy" kompaktkameramodeller. Flere av dem har dessuten ekstraordinært lyssterk optikk i forhold til filmrutens formatet.
Det er ingen tvil om at det er mulig å ta bilder med flott kvalitet med dette kameraet. Til tross for at Canon helt sikkert ikke prøver å lage et kamera som vil konkurrere direkte med deres egne speilreflekskameraer, kan Canon likevel utilsiktet ha plassert G1X på en måte som gjør at mange potensielle 650D-kjøpere vil se på G1X i stedet. Canon fortjener nemlig ros for at de prøver å lansere noe genuint annerledes i det ellers relativt ensartede kompaktkameramarkedet.
Kameraet er nemlig ikke særlig egnet til å fange svært rask begivenheter i det hele tatt. Min erfaring er at kombinasjonen LCD-skjerm og bevegelig motiv, er noe nær en umulighet og sammen med en liten, men merkbar forsinkelse i utløserresponsen virker G1X ikke særlig "snappy". Kombinert med en seriehastighet som etter min vurdering minner mer om to enn fire bilder per sekund, er nok ikke G1X det mest egnede kameraet for hverken "action" eller sport.
Nå lytter nok ikke Canon etter råd fra meg, men etter min mening hadde G1X vært et mer spennende kamera hvis det hadde hatt bedre lysstyrke i teleenden, og en variant med bare en fast brennvidde med suveren lysstyrke (la oss si 20mm f/1,8) ville gitt kameraet mer karakter. Dermed ville det også blitt forvandlet til en direkte konkurrent til det vel ansette Fujifilm X100. På tross av mange fine kvaliteter synes jeg G1X mangler særpreg, og det kan være et problem i et marked der det finnes så utrolig mange alternativer.
Ønsker man et mer kompakt, men også rimeligere kompaktkamera, mener jeg at Canons eget G12 er et godt alternativ (se utfyllende begrunnelse litt nedenfor). Ønsker man et kamera med strålende AF, rask utløserrespons og potensial for selektiv fokus, er serien 550D/600D/650D (sammen med et par rimelige, faste objektiver) veien å gå. Og ønsker man litt av begge deler, tror jeg at Canon sitt nylig lanserte M-system med utskiftbar optikk kan være et lykkeligere valg (uten at jeg kan påberope meg egenerfaring med systemet) enn G1X.
Alternativt kan man selvsagt ta en titt på kompaktkameraer fra andre produsenter. Personlig synes jeg at Fujifilm X10 (presentert i forrige Skråblikk) er et godt alternativ hvis man ønsker seg et kapabelt kompaktkamera: X10 er betraktelig rimeligere, det er merkbart mindre og det tilbyr (hvis man utnytter objektivets gode lysstyrke) i realiteten de samme fotografiske og (nesten) de samme filtekniske kvalitetene.
G12 har et objektiv som er mindre, mer kompakt, men som likevel har litt større rekkevidde (5x zoom mot G1X sin 4x zoom) og 2/3 trinn bedre lysstyrke i televinkelområdet. G12 har i tillegg automatisk, innebygget frontdeksel. G12 er dessuten 150 g lettere. Fordi objektivet blir vesentlig mindre når det "foldes sammen", går det også lettere ned i små lommer. G12 har dessuten en nærgrense som Canon oppgir til "1cm" (men som jeg vil anta i realiteten er rundt 10cm=avstanden fra motivet til bildebrikkens overflate).
Eget hjul for ISO, i tillegg til eget hjul for eksponeringskompensasjon, gjør at man med G12 har ennå mer direkte kontroll med innstillingene, og alt i alt mener jeg at G12 faktisk har en litt bedre betjenings-layout enn G1X. Imponerende.
G12 har imidlertid f/8 som minste blender, mens G1X kan knipe sammen lukkeren ytterligere to trinn til f/16. G1X har også minst to ekstra brukbare ISO-trinn, og disse to forholdene gir selvsagt G1X en større bruksmessig fleksibilitet i forhold til ulike lysforhold.
I parentes: (G12 er nå i ferd med å bli byttet ut med en ny modell som heter G15, men det koster nesten like mye som G1X.)
Hvis man ønsker fleksibiliteten til lyssterk optikk, hvis man er avhengig av rask AF, hvis man elsker raske serieopptak eller hvis man foretrekker en god, optisk søker så er det nok naturlig å vurdere ikke bare andre kompaktkameramodeller, men faktisk vurdere det svært gode tilbudet av ulike speilrefleksmodeller.
G1X er ikke et dårlig kamera, tvert i mot er det et flott kamera. Det gjør nemlig en hel del ting svært bra, men jeg synes (kanskje nettopp derfor) at det forsøker å gape over litt for mye på en gang.
For dem som liker god betjeningsmessig kontroll også på et kompaktkamera, kan det være fornuftig å kikke nærmere på G1X. Når G1X i tillegg gir fra seg stålende filkvalitet på ISO-verdier uoppnåelig for andre kompaktkameraer, har dette kameraet et fundament som gjør at det klarer å forsvare sin eksistensberettigelse.
November 2012
Geir Brekke
Alle typer tilbakemeldinger og kommentarer ønskes.
Disse kan sendes til: zevs(at)mac(dot)com